Geçtiğimiz yıl Apple’ın başını iPhone 6 Plus’ın bükülme haberinden daha fazla ağrıtan bir olay varsa o da bazı ünlü isimlerin iCloud hesaplarının hacklenerek ‘özel’ fotoğraflarının internette yayınlanmasıydı. Bu seferApple açısından bir sıkıntı yok, çünkü şirket Jailbreak’e her zaman karşı çıkmıştı. Son gelen haberler, şirketin bu konudaki tavrının ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.
Bildiğiniz gibi Jailbreak, iOS cihazların kısıtlamalarını kaldırarak işletim sisteminin daha özgür bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Bunu sağlayanlardan bazıları daTaiG, Pangu, Redsn0W ve 25PP gibi ekipler. Jailbreak çalışmalarını hiçbir zaman ertelemeyen bu ekipler, Apple’ın açığını bulduğu andan itiberen Jailbreak aracını yayınlıyorlar. Bu zamana kadar Jailbreak, tecrübeli iOS kullanıcıları tarafından hep ‘muhakkak yapılması gerekenler’ listesinin başında gösterilmiştir. Fakat gelen haberlerden sonra bu konudaki düşüncelerin biraz değişeceğini düşünüyorum. Çinli güvenlik sitesi wooyun, hackerların iOS cihazları için geliştirilen tweak’ler sayesinde toplam 220 bin iCloud hesabına giriş yapılan e-posta adreslerini şifreleriyle birlikteçaldığını açıkladı.
JAILBREAK NEDİR?
Apple, iOS’in stabil çalışan ve dış saldırılara mümkün olduğunca kapalı bir sistem olmasını istiyor. Bu sayede hem her seviyeden kullanıcının kullanabileceği bir işletim sistemi geliştiriyor hem de bu işletim sistemi mümkün olduğunca sorunsuz çalışıyor. Ancak bunu sağlamak için Apple işletim sistemini kapalı kapılar ardında tutuyor yani bir nevi hapis tutuyor diyebiliriz. Bu yüzden iOS’i özgürleştirip, daha fazla erişim sağlamak için yapılan bu işleme “Jailbreak” adı verilmiş. Jailbreak işlemi gerçekleştirilmemiş bir Apple cihazına App Store’da yer almayan yani Apple’ın onay vermediği bir uygulamayı yüklemek mümkün değildir. Ya da jailbreak yapılmamış bir cihazın sistem dosyalarına erişmeniz mümkün değildir. O yüzden temel olarak jailbreak işleminin işletim sistemine tam erişim sağlamak için kullanılan bir yöntem olduğu söylenebilir.