Karbon yakalama teknolojisini ile hem elektrik hem hidrojen yakıtı üretile bilir


Eğer gezegenimizin bu yüzyıl sonuna kadar 2 dereceden fazla ısınmasını istemiyorsak, sadece karbondioksit emisyonlarını azaltmamız yetmeyecek. Bir yandan atmosferde halihazırda bulunan karbondioksiti toplamanın yollarına da acilen bakmamız lazım. Bunun için daha önce çeşitli denemeler yapılmıştı. Fakat Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (UNIST) ile Georgia Teknik Üniversitesi’nin ortaklaşa geliştirdiği karbon yakalama çözümü, bu tekniği bir adım öteye götürüyor.

Araştırmacıların okyanusların karbon yakalama ve depolama becerisinden ilham alarak geliştirdiği çözüm, hem havadan karbondioksit topluyor hem de bundan elektrik ve hidrojen yakıtı üretebiliyor. ‘Hybrid Na-CO2 System’ adı verilen cihaz, aslında dev bir sıvı batarya denilebilir. Bataryanın içindeki sıvı elektrolite karbondioksit verildiği zaman asidik hale geliyor, bu da aynı anda elektrik ve hidrojen oluşturuyor. Yapılan testlerde bataryanın dönüşüm verimliliği yüzde 50 olarak saptanmış. Cihaz elektrotlar hasar almaya başlamadan önce yaklaşık 1,000 saat kadar kesintisiz çalıştırılabilmiş.

İşin ilginç kısmı, bu cihaz benzer bataryalardaki gibi operasyon sırasında karbondioksit gazı yaymıyor. Enerjiye dönüştürülemeyen karbondioksit miktarı, elektrolitin içinden karbonat benzeri bir madde olarak toplanabilmekte. Araştırma ekibi cihazın henüz prototip aşamasında bulunduğunu ve geliştirmeye açık olduğunu söylemekte. Fakat ‘iScience’ jurnalinde yayımlanan bilimsel makaleye bakılırsa, üretilen elektrik ve hidrojen ileride epey işe yarayacak. Bu cihazların gelecekte elektrikli araba şarj istasyonlarının civarında konumlandırılması mümkün olabilir. Böylece hem havadan karbon yakalama, hem de aynı anda iki farklı elektrikli araç tipine yakıt sağlamak söz konusu olabilecek.
Elon Musk ,karbon yakalama teknolojisini geliştirene 100milyon$ ödül vereceğini açıkladı.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.